21 Şubat 2010 Pazar

Risk Yönetimi, Alternatif Yatırım Araçları

Günümüzde çoğu insan birikimlerini nereye yatıracağını bilmemektedir. Çoğu zaman güvenli yatırım aracı diye seçilen yatırım enstrümanları hem farkında olmadan portföylerde yüksek risk oranlarına hem de maddi kayıplara yol açabilmektedir.

İki bölümden oluşacak bu yazımda ayrı ayrı değişik yatırım araçları hakkındaki fikirlerimi ve ideal portföy için düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.


Altın


Altın yatırım araçları içinde en güvenli olarak bilinen yatırım aracıdır. Eğer ülkeniz işgale uğramışsa siz de elinize taşıyabileceğiniz kadar eşya alarak göç etmek zorundaysanız ve de ekonomik sistem çökmüşse gerçekten de altın en iyi yatırım aracı düşüncesi doğru olabilir. Fakat altının tarihsel fiyat değişimine baktığımızda uzun vadede bırakın kazancı reel kayba yol açtığı görülmektedir. Burada önemli nokta Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerikada bile enflasyonun olduğunu bilmek ve geçmişteki altın fiyatlarına bakarken enflasyonu da hesaba katmaktır. Dönemsel olarak pozitif getirileri olabilir ama uzun vadede gerek Dünyadaki nüfus artış hızının giderek yavaşlaması, gerek yeni bulunan altın rezervleri ve maden işletmelerinin her yıl piyasaya sürdüğü tonlarca altın gerekse çeşitlenen yatırım enstrümanları nedeniyle altına olan ilgilin giderek azalması, son olarak ise merkez bankalarının altın rezervlerini artırmak yerine azaltması nedenleriyle altının fiyatının uzun vadede gelecekte de düşeceğini düşünüyorum. Küçük yatırımcı olarak altının dönemsel yükselmelerini de yakalayamayacağımızı düşünmem nedeniyle altına yatırımı düşünmüyorum.

Borsa

Borsa farklı sektörlerden çok sayıda şirkete yatırım yapabilme şansı sunduğu için en ideal bulduğum yatırım aracıdır. Borsanın avantajları istatistiklere göre Amerikada en çok kazandırmış yatırım aracı olması, çıkmak istediğiniz zaman hisselerin satışının çok kolay oluşu, bazı hisselerin yıllık temettü gelir fırsatı sunuşu, paranızın az olmasına rağmen büyük şirketlere yatırım yapabilme şansı sunmasıdır. Türkiye için geçmişte özellikle 1990-2000 arası dönemde en çok kazandıran yatırım aracı hazine tahvilleri olsa da borsanın gelecekte en çok kazandıran yatırım aracı olacağını düşünüyorum.

Fakat borsaya yatırım için kısa süreli yüksek dalgalanmalara hazırlıklı olmak; portföyün tamamını borsaya gömmekten kaçınmak; yavaş ama istikrarlı hareketlerde bulunmak gerektiği fikrindeyim.

Genel portföy dağılımı ve diğer yatırım araçları hakkındaki düşüncelerimi bir sonraki yazıma bırakıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Varlık Fiyatlama Modelleri Ne Kadar Etkin?

Genç bir sporcu olduğunuzu düşünelim. Hasta olduğunuzda ya da sakatlandığınızda performansınız  düşebilir fakat kendinizi toparlamanız da ge...